Glossari de termes exercici físic

Glossari de termes


# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


S'ha creat un glossari de termes de l'exercici físic per facilitar la comprensió dels articles del blog. S'anirà ampliant mentre es vagi escrivint nous articles.

A

Àcid làctic: substància produïda pels músculs en el metabolisme anaeròbic, exercicis de força de gran esforç i explosivitat.


Aeròbic o aeròbica: que es fa per mobilitzar els músculs en què s'utilitza oxigen per produir energia, com el que es fa quan es camina, corre o neda.


Agònic (múscul): múscul principal que sempre es contrau quan aquest inicia un moviment, provocant-li un escurçament.


Anaeròbic o anaeròbica: que es fa per mobilitzar la musculatura en què no s'utilitza oxigen per produir energia, com ara el que es realitza en els esprints o l'aixecament de pes.


Antagònic (múscul): múscul que no es contrau, i són aquells que s’oposen a l’acció del moviment, allargant-se.


 

C

Condició física: l’estat general de la capacitat física i psicomotora d'una persona.
 
E

Entrenador: tècnic esportiu encarregat de dirigir un equip durant el joc i els entrenaments i de designar l'alineació inicial d'un partit.
Estirament: extensió dels músculs i els tendons del cos per a aconseguir-ne el desentumiment i augmentar-ne la flexibilitat.
Exercicis d'estirament: conjunt d'exercicis efectuats al començament de cada sessió d'entrenament per a estirar els músculs i els tendons del cos, amb l'objectiu d'aconseguir-ne el desentumiment i augmentar-ne la flexibilitat.
 
F

Fitnes (fitness): conjunt de pràctiques físiques, generalment dutes a terme en un centre esportiu, que juntament amb uns hàbits alimentaris i terapèutics adequats tenen com a objectiu aconseguir una bona condició física.


Fisiològic (fisiologia): disciplina que estudia els òrgans dels éssers vius i el seu funcionament.


Forma: condició física que té un esportista en un moment determinat de la temporada per a la pràctica d'un esport.


 

M

Metabòlic (metabolisme): conjunt de processos físics i de reaccions químiques que es produeixen contínuament en les cèl·lules dels éssers vius: la digestió forma part del metabolisme


Metabolisme basal: nivell mínim de l'activitat cel·lular compatible amb el manteniment de les funcions orgàniques bàsiques de l'organisme en repòs, a temperatura ambient i dejú.


Multiarticular: relatiu o pertanyent a diverses articulacions, que afecta diverses articulacions.


 

P

Preparador físic: tècnic que té cura que les persones que practiquen esport estiguin en una forma física òptima.
 

El glossari és un document de treball, i probablement encara té moltes imperfeccions. Ens interessaria molt que hi féssiu els vostres comentaris i suggeriments. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.